AIDA-malli sähköpostien tukena

Kuvalähde: Pexels
Sähköpostimarkkinointi on yksi tehokkaimmista markkinointitavoista, kun sen tekee oikein. Uutiskirjeet voivat tehdä ihmeitä brändillesi, mutta ne vaativat vankan perustan. Sähköpostit voivat auttaa asiakassuhteiden rakentamisessa ja konversioiden saamisessa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka sähköpostimarkkinoinnille ei ole olemassa tarkkaa sääntökirjaa, voi AIDA-malli toimia strategian selkärankana.
AIDA-malli kattaa sähköpostimarkkinoinnissa neljä päävaihetta, jotka kuluttaja käy läpi ennen lopullista ostopäätöstä. Nämä vaiheet ovat: Attention (huomio), Interest (kiinnostus), Desire (halu) ja Action (toiminta).
Tämän mallin noudattaminen markkinoitaessa tarkoittaa, että suunnittelet sähköpostisisällöt niin, että ne tukevat kunkin vaiheen tavoitetta ja johdattavat asiakasta kohti lopullista toimintaa – ostamista tai kokeilua.
Mihin markkinoijat tarvitsevat AIDA-mallia?
AIDA-mallin vaikutus on verrattavissa dominoefektiin, jossa yksi toimenpide johtaa toiseen.
AIDA-malli juontaa juurensa vuoteen 1898, ja sen kehittäjänä pidetään Elias St. Elmo Lewisia, joka kirjoitti anonyymin kolumnin kolmesta mainonnan perusperiaatteesta. Uransa aikana hän piti näitä kolmea periaatetta olennaisina menestyksekkäälle mainokselle. Hänen kolumninsa julkaistiin 1800-luvun lopun vaikutusvaltaisimmassa amerikkalaisessa lehdessä, The Inland Printer -julkaisussa.
Kolumnissaan Lewis selitti, miksi hyvä mainosteksti herättää huomiota, uteliaisuutta ja pystyy vakuuttamaan lukijan. Nämä periaatteet pätevät edelleen.
Markkinoijat hyödyntävät AIDA-mallia lähes kaikessa – kampanjoiden suunnittelussa ja verkkosivusisältöjen rakentamisessa. Mallin avulla voit hahmottaa asiakkaan polun kohti ostopäätöstä ja optimoida sekä personoida jokaisen vaiheen, jotta asiakaskokemus ja konversiot paranevat.
AIDA-malli sähköpostimarkkinoinnissa
Vaikka AIDA-malli sisältää neljä vaihetta, se ei tarkoita sitä, että pitäisi rakentaa neljä erillistä sähköpostikampanjaa. Yhden sähköpostin tulee sisältää kaikki neljä AIDA-mallin ominaisuutta.
Kun AIDA-mallia sovelletaan sähköpostimarkkinointiin, voidaan se jäsentää seuraavasti:
- A niin kuin Attention (huomio): hyvä aiherivi (subject line), joka herättää vastaanottajan huomion
- I niin kuin Interest (kiinnostus): mielenkiintoa herättävä sähköpostisisältö
- D niin kuin Desire (halu): kiinnostuksen muuttaminen haluksi kokeilla tuotetta tai palvelua houkuttelevien tarjousten, alekoodien tai hyödyllisten resurssien avulla
- A niin kuin Action (toiminta): vastaanottajan ohjaaminen klikkaamaan sähköpostin toimintakehotetta (CTA), kuten lataamaan materiaalin, osallistumaan tapahtumaan, kokeilemaan tuotetta tai suorittamaan muu haluttu toiminta
Seuraavaksi käymme läpi, miten AIDA-malli kannattaa sisällyttää sähköpostimarkkinointiin.
Attention (A)
Ensimmäinen askel AIDA-sähköpostimarkkinoinnissa on vastaanottajan huomion kiinnittäminen.
Gmailin kaltaisissa sähköpostiohjelmissa mainosviestit ja tarjoukset voivat ohjautua automaattisesti Tarjoukset- tai Päivitykset-välilehdille.
Vaikka vastaanottajan postilaatikko pysyy näin siistimpänä, se tekee brändien näkyvyyden saavuttamisesta entistä haastavampaa, koska sähköposti ei yleensä päädy ensisijaiseen sähköpostikansioon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei sähköpostisi voisi tulla nähdyksi. Se tarkoittaa vain sitä, että sinun täytyy luoda aihe, joka herättää huomion välittömästi.
Miten tämä tehdään?
Tähän vaiheeseen on vain yksi toimintatapa: tee aiheestasi erottuva. Asiantuntijat suosittelevat panostamaan tunnetasoon (emotional quotient) otsikossa. Tämä tarkoittaa, että valitset sanoja ja ilmaisuja, jotka herättävät tunteita, uteliaisuutta tai kiireellisyyden tunnetta. Jos et tiedä, mistä aloittaa, voit käyttää tunneympyrää (feelings wheel) apuna valitaksesi tunteen, jota haluat hyödyntää kaikissa neljässä vaiheessa.
Kuvalähde: Pexels
On olemassa muutamia psykologisia keinoja, joita voit hyödyntää suunnitellessasi sähköpostin aihetta.
Personointi
Personoidut aiheet voivat nostaa avaamisprosenttia jopa 50 %. Personointi ei kuitenkaan tarkoita pelkästään etunimen käyttämistä. Myös esimerkiksi vastaanottajan toimialan tai työnkuvan hyödyntäminen on tehokas tapa personoida aiherivi.
Seuraavassa esimerkissä on kaksi eri aihetta, joista toinen käyttää vastaanottajan etunimeä ja toinen viittaa markkinoijan rooliin.
Molemmat herättävät vastaanottajan mielenkiinnon. On vaikea kiistää, etteikö etunimen sisältävä aihe olisi silti tehokkaampi kiireellisyyden tunteen vuoksi. Toisaalta toinen aihe tarjoaa markkinoijille relevantteja salaisia vinkkejä.
Relevanssi
Jos käytät aiheriviä, joka ei liity sähköpostin sisältöön, käyttäjän kiinnostuksenkohteisiin tai tarpeisiin, et pääse pitkälle. Laadi aiherivi, joka vastaa käyttäjän kiinnostuksenkohteita.
Lisävinkki: Kun suunnittelet aiheriviä, huomioi myös maantieteellinen sijainti, ostokäyttäytymisen trendit ja toimiala. Esimerkiksi kesäsandaalien mainostaminen talvella voi aiheuttaa enemmän kummastusta kuin innostusta.
Uteliaisuus
Herätä riittävästi uteliaisuutta, jotta käyttäjät klikkaavat viestiä ja haluavat nähdä, mistä on kyse. Esimerkiksi aiherivit kuten “Hei, menikö tämä sinulta ohi?” voivat herättää uteliaisuuden selvittää, mistä on kyse.
Myös huumorin käyttäminen sähköpostin aiherivissä on erinomainen tapa saada käyttäjät avaamaan viesti. Esimerkkejä tästä voisivat olla: “5 kummallista tapaa saada liidejä” tai “Tätä et löydä Amazonista.”
Onnistunut huumorinkäyttö voi tehdä ihmeitä sähköpostimarkkinoinnille. Pieni nauru tekee meille kaikille hyvää.
Kiireellisyys
Fomo (fear of missing out, pelko paitsi jäämisestä) on todellinen ilmiö sähköpostimarkkinoinnissa. Kaikki kiirehtivät, eikä kukaan halua jäädä ulkopuolelle. Kiireellisyyden tunteen luominen aiherivissä voi laukaista fomon käyttäjissäsi. Sanojen kuten tärkeää, kiireellinen ja varoitus käyttö voi auttaa kiinnittämään huomiota ja parantaa avausprosenttia.
Esimerkkejä: “5 paikkaa jäljellä – ilmoittauduitko jo?” tai “Eksklusiivinen koodi 75 % alennukseen – tarjous päättyy 2 päivän päästä!”
Tässä on esimerkki siitä, miten Uber herättää kiireellisyyden tunteen:
(Uberin Fomo-viesti)
Tämä esimerkki paljastaa samalla toisen psykologisen keinon: tarjoukset.
Tarjouksen mainitseminen aiherivissä on erinomainen tapa nostaa avausprosenttia. Kuka ei haluaisi saada alennuksia ja lisäetuja? Valitse oikea lähestymistapa aiheriviisi sen mukaan, millaista sisältöä olet jakamassa. Samalla muista pitää aiherivi lyhyenä. Pitkä aiherivi vie paljon tilaa postilaatikossa eikä anna käyttäjille selkeää käsitystä siitä, mistä sähköpostissa on kyse. Jos katsot omaan postilaatikkoosi, aiherivin jälkeen näkyy pieni tekstikatkelma sähköpostin sisällöstä, jonka avulla käyttäjä saa käsityksen siitä, mistä viestissä on kyse (kuten alla näkyy):
(Uberin tarjousviesti)
Jos aiherivisi on liian pitkä, saatat:
- menettää vastaanottajan huomion
- estää käyttäjää saamasta selkeää kuvaa viestisi sisällöstä
Yleinen virhe, jota kannattaa välttää: Älä liioittele hehkutuksen kanssa. Kiinnostuksen herättäminen on eri asia kuin liiallinen hehkutus, joka saattaa saada tilaajan poistamaan viestisi saman tien.
Interest (I) – Kiinnostus
Kun olet saanut vastaanottajat avaamaan sähköpostisi, tulee sinun seuraavaksi herättää kiinnostus brändiäsi kohtaan. Tässä vaiheessa sähköpostin yläosa eli ensimmäinen näkyvä osio (first fold) on erittäin tärkeä. Tässä kohtaa käyttäjät etsivät koukkua. Anna heille hyvä syy lukea viesti loppuun asti.
Miten tämä tehdään?
On olemassa muutamia hyväksi havaittuja keinoja, joihin asiantuntijat luottavat.
Kerro tarina
Tässäkin vaiheessa tunteiden ja psykologian hyödyntäminen on tärkeää. Kerro tarina, johon käyttäjä voi samaistua ja joka luo tunnetason yhteyden. Henkilökohtaiselta kuulostavat tarinat voivat herättää kiinnostuksen ja houkutella käyttäjän lukemaan viestin loppuun.
Pysy linjassa aiherivin kanssa
Jos käytät esimerkiksi humoristista tai satiirista aiheriviä, mutta sähköpostin sisältö onkin vakavaa ja yksitoikkoista, viestisi menettää tehonsa. Sähköpostin sisällön tulee jatkaa samaa tunnelmaa kuin aiherivi, muuten käyttäjät voivat lopettaa lukemisen kesken.
Ole hauska
Huumorin ei tarvitse saada käyttäjiä nauramaan kippurassa. Kevyt huumori joka tuo hymyn huulille, voi rikkoa jään ja auttaa rakentamaan luottamusta yritystäsi kohtaan. Pieni huumori saa vastaanottajan muistamaan sisällön paremmin.
Tarjoa faktoja ja lukuja
Faktapohjaisen sisällön tarjoaminen voi auttaa vahvistamaan brändisi uskottavuutta, koska esität hyvin perusteltua ja ajatuksia herättävää tietoa.
Luo sisältöä, joka saa käyttäjät ajattelemaan “Tästä minä pidän.” Ole vakuuttava ja mukaansatempaava. Tässä vaiheessa tavoitteena on pitää käyttäjät kiinnostuneina hyvän koukun avulla.
Esimerkki:
Tarkastellaanpa Larry Kimin (Customer.ai:n perustaja) Black Friday -webinaarin sähköpostin yläosaa:
Sähköpostin otsikko tuo esiin viestin keskeisen hyödyn ja herättää kiinnostuksen siitä, mitä muuta sähköposti tarjoaa. Se on linjassa aiherivin kanssa, joka ei varsinaisesti lupaa oppimista vaan herättää kiireellisyyden tunteen kysymällä, oletko jo valmistautunut Black Fridayhin.
Ensimmäinen osio hyödyntää huumoria herättääkseen kiinnostuksen ja houkuttelee käyttäjää jatkamaan lukemista. Ensimmäinen lause todennäköisesti hymyilyttää edes hieman.
Jos luet koko sähköpostin, siinä kerrotaan tarina siitä, miksi Black Friday voi olla tärkeä yrityksellesi ja lopulta, miten sen voi hyödyntää omassa yrityksessä parhaalla mahdollisella tavalla.
Yleinen virhe, jota kannattaa välttää: Älä venytä sähköpostiasi turhaan, ellei sinulla todella ole tärkeää tietoa jaettavana. Pitkät sähköpostit eivät ole hyvä keino pitää lukijoiden huomiota yllä. Kukaan ei nauti loputtomasta ja turhauttavasta skrollauksesta.
Desire (D) – Halu
Tässä vaiheessa käyttäjäsi ovat “Tätä minä haluan” -tilassa. Olet onnistunut herättämään kiinnostuksen sähköpostin sisällöllä ja synnyttänyt halun klikata toimintakehotetta (CTA) ja tutustua tarkemmin tarjoukseen.
Mutta vielä on matkaa lopulliseen klikkaukseen. Tässä vaiheessa sinun tulee innostaa käyttäjiä etenemään kohti seuraavaa toimintoa. Nyt on aika hälventää kaikki epäilykset ja vakuuttaa käyttäjät siitä, että he voivat luottaa sinuun ja tehdä päätöksen.
Miten tämä tehdään?
Korosta hyötyjä selkeästi
Tämä ei tarkoita sitä, ettet voisi puhua tuotteesi ominaisuuksista tai palvelusi ainutlaatuisesta myyntivaltista (USP). Tärkeintä on kuitenkin asettaa lukija keskiöön. Korosta ominaisuuksien ja palvelujen yhteydessä selvästi, mitä konkreettista hyötyä vastaanottaja saa, kun hän liittyy mukaan ohjelmaan tai tilaa demon. Anna kattava kuva siitä, mitä minä saan, jotta lukijalle ei jää tilaa epävarmuudelle. Tässä vaiheessa vakuutat tilaajan siitä, että hänen päätöksensä valita sinun yrityksesi kannattaa.
Esimerkki:
PetLab Co:n toimitusjohtaja ja toinen perustaja Chris Masanto kertoo:
“Korostamalla selkeästi ja vakuuttavasti tarjouksesi etuja ja arvoa, voit herättää vastaanottajan huomion ja kiinnostuksen. Kun vaalit tätä kiinnostusta osoittamalla, miten nämä hyödyt vastaavat käyttäjän tarpeisiin tai ratkaisevat heidän ongelmansa, synnytät halun tuotetta tai palvelua kohtaan. Tämä halu toimii voimakkaana motivaattorina, joka saa käyttäjän toimimaan, kuten ostamaan tuotteen tai klikkaamaan linkkiä, ja näin vauhdittaa sähköpostikampanjasi onnistumista.”
Lisää eksklusiivisia tarjouksia
Kaikki rakastavat eksklusiivisuutta. Kun tarjoat erikoisetuja, käyttäjät ovat entistä halukkaampia kokeilemaan tuotetta tai tutustumaan palveluun. Palkitseminen on voimakas tapa laukaista halu kokeilla. Tarjoa liittymisetuja tai ennakkotarjouksia, joilla saat prosessin liikkeelle.
Tässä vaiheessa sinun tehtäväsi on vahvistaa vastaanottajien luottamusta tarjoustasi ja yritystäsi kohtaan. Oli kyse sitten tietoturvan varmistamisesta tai toimituskustannuksista, poista kaikki mahdolliset esteet ostopäätöksen tieltä.
Esimerkki:
SEMrushin sähköpostissa luetellaan EyeOn-sovelluksen tärkeimmät hyödyt ja kerrotaan tiiviisti, mitä sovellus tekee. Aiherivinä on “Uncover your competitor’s marketing strategy” eli “Paljasta kilpailijasi markkinointistrategia”. Sähköpostin sisältö tarjoaa ratkaisun tähän tarpeeseen.
Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten halu kokeilla sovellusta herätetään kenessä tahansa, joka haluaa hallita kilpailijamarkkinointia. Sähköpostin sisältö kertoo kaikki oleelliset tiedot: mitä sovellukselta voi odottaa, hinnoittelun sekä keskeiset hyödyt.
Yleinen virhe, jota kannattaa välttää: Älä jätä tärkeitä tietoja pois, erityisesti tietoja hinnoittelusta tai sähköpostiin sovellettavista ehdoista ja rajoituksista. Jos jätät tällaiset yksityiskohdat mainitsematta, käyttäjät eivät luota sinuun ja koko viestisi on turha.
Action (A) – Toiminta
Tässä vaiheessa ohjaat uutiskirjeen tilaajia kohti viimeistä askelta. Olet herättänyt kiinnostuksen ja synnyttänyt halun tutustua tuotteeseesi tai palveluusi. Nyt viimeinen tehtävä on saada käyttäjät suorittamaan haluttu toimenpide eli klikkaamaan toimintakehotetta (CTA).
Miten tämä tehdään?
Älä tee CTA:sta liian monimutkaista
Tämä ei ole rakettitiedettä, eikä sen pidäkään olla liian monimutkaista. Luo CTA, joka kertoo selkeästi, mitä käyttäjän odotetaan tekevän. Älä kiertele asiaa turhaan.
Monet markkinoijat yrittävät olla liian luovia CTA:n kanssa. Mutta vastoin yleistä uskomusta, CTA:si ei tarvitse sisältää monimutkaisia sanoja. Yksinkertainen “Tilaa” tai “Liity nyt” riittää aivan hyvin.
Yleinen virhe, jota kannattaa välttää: Älä käytä epäselvää CTA:ta. Sen tulee sisältää selkeä, toimintaan ohjaava teksti, joka kertoo tarkalleen, mitä tehdään. Jos CTA:n teksti hämmentää käyttäjiä, se ei toimi.
Myös monen erilaisen CTA:n käyttäminen yhdessä sähköpostissa voi vesittää koko viestin tehon. Sähköpostissa voi toki olla useampi CTA, mutta niiden on oltava samoja eli saman tekstin, muotoilun ja fontin mukaisia.
Nyt kun tiedät, kuinka rakentaa sähköpostikampanjasi AIDA-mallin pohjalta, käydään läpi, kuinka voit optimoida jokaista vaihetta datan avulla.
AIDA-mallin vaiheiden optimointi
Sähköpostikampanjoiden mittaaminen on tärkeää, jotta voit ymmärtää, kuinka hyvin olet onnistunut soveltamaan AIDA-mallia. Datan tarkastelu auttaa sinua analysoimaan:
- Sähköpostin avausprosentit
- Sähköpostin sisäiset klikkausprosentit
- Eniten klikatut linkit
- Konversioprosentit
- Bounce-prosentit
- Tilauksen lopettaneiden prosentit
Näiden mittareiden avulla näet, saavatko sähköpostikampanjasi toivottuja toimenpiteitä aikaan ja kuinka tehokkaasti eri vaiheet toimivat.
Mitä voit tehdä?
Jotta kaikki olisi mahdollisimman tehokasta, sinun kannattaa aloittaa tarkastelemalla sähköpostiesi suorituskykyä. Kun sinulla on dataa käsillä, voit ryhtyä optimoimaan kutakin vaihetta. Näin teet sen:
Mittaa sähköpostikampanjasi onnistumista
Sähköpostikampanjan onnistuminen näkyy yleensä siinä, kuinka moni käyttäjä eteni toimintavaiheeseen ja klikkasi CTA:ta eli esimerkiksi tilasi tuotteen, liittyi jäseneksi tai suoritti muun toivotun toiminnon.
Esimerkki: jos data osoittaa matalia avausprosentteja, aiherivisi ei ole herättänyt tarpeeksi kiinnostusta. Vastaavasti hyvä avausprosentti mutta ei toimenpiteitä kertoo, että sisältö ei onnistunut synnyttämään riittävää kiinnostusta. Hyödynnä dataa ja analysoi, mikä vaihe kaipaa lisää optimointia.
Käytä A/B-testausta muutosten kokeilemiseen
Kun huomaat, missä vaiheessa kampanjasi takkuaa, ei ole helppoa löytää täydellistä ratkaisua heti.
A/B-testaa ideoita ja muutoksia sähköposteissa ennen kuin lähetät koko kampanjan kaikille tilaajille.
Testaamalla eri sähköpostiversioita ja vertaamalla niitä vakiomalliin voit nähdä, millainen vaikutus jokaisella muutoksella on ja valita version, joka tuottaa kampanjassasi toivotun tuloksen parhaalla mahdollisella tavalla.
Se on myös tehokas tapa analysoida, mikä osa AIDA-mallia kaipaa muutosta tai päivitystä sähköpostikampanjassa ja miten käyttäjät reagoivat siihen.
Kuvalähde: Freepik
AIDA-sähköpostimarkkinoinnin rajoitukset
AIDA-mallin käyttäminen sähköpostikampanjoiden selkärankana on erinomainen idea. On kuitenkin tärkeää tuntea myös tämän mallin rajoitukset, ennen kuin alkaa soveltaa sitä käytännössä.
Ei ota huomioon epälineaarista ostopolkua
Malli toimii erinomaisesti lineaarisessa ostopolussa, jossa käyttäjä etenee vaiheesta toiseen suoraviivaisesti.
Kaikki ostopäätökset eivät kuitenkaan ole lineaarisia.
Esimerkkitilanne:
Asiakas A pitää yrityksen X tarjoamista ratkaisuista, mutta päätyy lopulta ostamaan yritykseltä Y. Myöhemmin kun yritys Y ei enää täytä asiakkaan tarpeita, palaa asiakas A yrityksen X asiakkaaksi.
Tällainen ostopolku ei ole lineaarinen, eikä AIDA-malli sovellu tähän tilanteeseen.
Samoin on tilanteita, joissa vastaanottaja tarvitsee tietyn ratkaisun, ennen kuin hän edes tietää sen olemassaolosta. Tällöin halu- ja toimintavaihe saattavat tapahtua ennen huomiota ja kiinnostusta, mikä poikkeaa AIDA-mallin järjestyksestä.
Tehoton lyhyissä ostoprosesseissa
Sähköpostimarkkinoijien on hyvä tiedostaa, että käyttäjä voi käydä läpi kaikki neljä vaihetta kerralla sen sijaan, että etenisi vaihe vaiheelta. Näin voi käydä esimerkiksi hätähankinnoissa tai erittäin lyhyissä myyntisykleissä.
Tällöin sähköpostimarkkinointi voi olla tarpeetonta, koska käyttäjä on tehnyt ostopäätöksen ilman, että tietoisuusvaihetta on ylitetty sähköpostin avulla.
Soveltuu pääasiassa ensimmäisiin ostoihin
Malli on käyttökelpoinen, kun pyritään muuttamaan uutiskirjeen tilaajat maksaviksi asiakkaiksi. Se ei kuitenkaan ole tehokas käyttäjien sitouttamiseen tai säilyttämiseen.
AIDA ei välttämättä sovellu palaaville käyttäjille.
Jos sinulla esimerkiksi on uskollinen tilaaja, joka säännöllisesti reagoi sähköpostikampanjoihisi ja on jo maksava asiakas, AIDA-malli ei toimi tässä yhteydessä. Tällaiset käyttäjät eivät tarvitse enää ylimääräisiä elementtejä aktivoituakseen, sillä heillä on jo suhde brändiisi. AIDA-malli sopiikin parhaiten uusille vastaanottajille, jotka ovat vasta rakentamassa luottamusta brändiisi.
Liian yksinkertainen nykyaikaisiin ostopolkuihin
Ajatus AIDA-mallista näyttää hyvältä paperilla. Se tarjoaa myös selkeän lähestymistavan sähköpostikampanjoiden suunnitteluun. Nykyaikaiset ostopolut voivat kuitenkin olla tätä monimutkaisempia, ja monet tekijät vaikuttavat ostopäätökseen.
Asiakkailla on käytössään runsaasti resursseja, joiden avulla he voivat vertailla, tutkia ja arvioida tuotetta tai palvelua ennen ostopäätöstä. Pelkkä AIDA-malliin pohjautuva sähköpostimarkkinointi ei välttämättä riitä, kun tarkastellaan kokonaisuutta.
AIDA-malli sähköpostimarkkinoinnissa: yhteenveto
Oikein toteutettuna sähköpostimarkkinointi voi kasvattaa sitoutumista merkittävästi.
Vaikka AIDA-mallissa on rajoituksia, se toimii edelleen markkinoijille, jotka pyrkivät muuttamaan tilaajat tyytyväisiksi liideiksi.
AIDA-mallin hyödyntäminen on kuin käyttäisi ikivanhaa, mutta toimivaa reseptiä. Voit mukauttaa sitä tuotteesi tai palvelusi mukaan, vastaanottajien intentioon perustuen ja tukemaan sähköpostimarkkinoinnin tavoitteitasi.