1. Kolme tärkeintä hyötyä, miksi sähköpostimarkkinointi kannattaa

Menestyvä verkkokauppa luo pitkäaikaisen suhteen olemassaoleviin ja potentiaalisiin asiakkaisiinsa. Yrityksen on ymmärrettävä brändin vahvan läsnäolon ja hyvin ajoitetun, oleellisen tiedon tarve. Siksi monet yritykset panostavat sähköpostimarkkinointiin saavuttaakseen tavoitteensa. Katsotaanpa tarkemmin sähköpostimarkkinoinnin tärkeimpiä hyötyjä.

Kustannustehokasta markkinointia

Sähköpostimarkkinointi on yksi edullisimmista markkinointitavoista. Verrattuna esimerkiksi printtimediaan tai televisioon laadukkaiden sähköpostien tekemiseen ei tarvitse käyttää paljon rahaa. Voit lähettää tuhansia sähköposteja erittäin edulliseen hintaan. Siksi sekä pienet että suuret yritykset voivat lisätä sähköpostimarkkinoinnin markkinointi-mixiinsä.

Ainutlaatuinen tapa tavoittaa

Sähköpostimarkkinointi auttaa vauhdittamaan tuotteittesi ja palveluittesi myyntiä. Kun yhä useammat käyttävät älypuhelimia ja -kelloja, tabletteja sekä muita sähköpostin käyttöä tukevia laitteita, viestisi tavoittaa jatkuvasti suuremman yleisön. Asiakkaisiin voi olla yhteydessä, missä ikinä he ovatkaan: kotona, töissä tai vaikkapa matkalla.

Adoben tekemästä tutkimuksesta selviää, että 44 % sähköpostin käyttäjistä tarkistaa työsähköpostinsa muutaman tunnin välein myös varsinaisen työajan ulkopuolella. 51 % ihmisistä lukee henkilökohtaista sähköpostiaan myös töissä. 11 % tutkimukseen osallistuneista tarkistaa säännöllisesti sekä työ- että vapaa-ajan sähköpostinsa. Tämä kertoo, että sähköposti on kattava markkinointi- ja myyntialusta sekä B2C- että B2B-yrityksille.

Tarkkaan ajoitetut kampanjat

Markkinointisähköpostisi auttavat luomaan ja vahvistamaan brändiäsi. Sähköpostimarkkinointi on erittäin tarkkaan ajoitettua. Voit päättää päivän ja jopa kellonajan, jolloin lähetät sähköpostisi. Ja näin vain muutamassa sekunnissa oman brändi-ilmeesi mukaiset sähköpostit ovat vastaanottajien sähköpostilaatikoissa.

Sähköpostien avulla voit puhua asiakkaillesi hyvin henkilökohtaisesti ja personoidusti. Muista myös, että sähköpostikäyttäytymistä on erittäin helppoa seurata. Analysoi tulokset ja optimoi seuraavat kampanjasi saavuttaaksesi yhä parempia tuloksia.

2. Lyhyt katsaus sähköpostimarkkinoinnin lainsäädäntöön

Jos haluat markkinoida sähköpostitse, muista, että sitä rajoittavat monet roskapostin vastaiset lait. Suuri valta tuo myös suuren vastuun! Tutustutaan muutamiin tärkeimmistä laeista.

Euroopan unioni: GPDR

Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus (General Data Protection Regulation, GPDR) on yksi viimeisimmistä alan lainsäädännöistä, joista sinun tulee olla tietoinen. Asetus hyväksyttiin Euroopan parlamentissa vuonna 2016 ja se tuli voimaan 25. toukokuuta 2018.

Asetus koskee kaikkia yrityksiä, jotka käsittelevät ja säilyttävät EU:n alueella asuvien ihmisten henkilötietoja riippumatta siitä, missä itse yritys sijaitsee.

GPDR:n tärkein ominaisuus on asiakkaan suostuminen henkilötietojensa käsittelyyn. Sähköpostimarkkinointia tekevän yrityksen pitää pystyä näyttämään, että sillä on lupa lähettää sähköpostia tilaajilleen. GPDR on suuri askel kohti tietoturvaa ja yksityisyyttä, joten markkinointisuunnitelmaa tehdessä on todella tärkeää tutustua GPDR:ään tarkemmin.

Yhdysvallat: CAN-SPAM-laki

CAN-SPAM-laki säätelee kaupallisia sähköposteja ja edellyttää esimerkiksi, että sähköpostin tilaajilla tulee olla oikeus poistua sähköpostilistalta. Lain mukaan sähköpostin otsikko- tai aiherivi ei saa johtaa harhaan, viestin pitää olla tunnistettava mainoksena ja sähköpostin tulee sisältää yrityksen fyysinen osoite. CAN-SPAM-lain rikkomisesta voi saada sakkoja aivan kuten GPDR-säädöstenkin rikkomisesta. Lisätietoa laista saat tältä sivulta.

Kanada: Roskapostin vastainen lainsäädäntö (CASL)

Kanadan roskapostilainsäädäntö (Canada’s Anti-Spam Legislation, CASL) helpottaa roskapostin vastaista taistelua. Markkinoijien täytyy huolehtia siitä, että asiakas voi helposti luopua sähköpostimarkkinoinnista ja että markkinoinnin lähettäjän nimi on helposti tunnistettava. Se määrittelee myös tietojenkäsittelyyn suostumisen (sekä niin sanotun oletetun suostumuksen että annetun suostumuksen). Kiinnostavaa kyllä, kesällä 2017 CASL-lainsäädäntöä täydennettiin oletetun suostumuksen osalta. Oletettu suostumus poistui käytöstä ja yrityksen voi haastaa oikeuteen, jos se ei noudata lakia. Lue CASL-laista lisää tästä.

Huomio! Tämä teksti ei ole tarkoitettu lainopilliseksi neuvonnaksi eikä sitä tulisi sellaisena käyttää. Lainsäädäntöön liittyvässä avuntarpeessa käänny ammattilaisen puoleen.

3. Sähköpostilistan luominen tyhjästä

Me Smailyssa uskomme, että terve, elävä sähköpostilista on sähköpostimarkkinoinnin tärkeimpiä ominaisuuksia. Siksi sinun on aloitettava tilaajien kerääminen niin pian kuin mahdollista. Vaikka tilaajamäärän kasvattaminen orgaanisesti vie aikaa, se on silti sen arvoista! Tutustutaan muutamiin tapoihin, joilla voit saada uusia tilaajia verkkoliiketoiminnallesi.

Selvästi erottuva tilauslomake

Jos haluat tilaajia sähköpostilistallesi, tilausmahdollisuuden täytyy näkyä kaikkialla nettisivullasi tai verkkokaupassasi. Lisää sähköpostilistalle liittymisen mahdollisuus eri paikkoihin kotisivullasi tai jos sinulla on blogi, lisää liittymislinkki tai -lomake myös sinne.

Pitkät ja monimutkaiset liittymislomakkeet ovat tyypillisin syy siihen, että asiakas ei liity postituslistallesi. Pyri kysymään sähköpostilistalle liittymisestä hetkellä, jolloin asiakas luo itselleen asiakastilin tai kun hän on ostamassa tuotetta tai palvelua. Älä oleta asiakkaan haluavan mainossähköposteja – huolehdi, että asiakas saa päättää asiasta itse.

Hyödynnä ponnahdusikkunoita

Tietokoneen ruudulle ilmestyvät ponnahdusikkunat toimivat hyvin tilaajien hankinnassa. Ponnahdusikkunoita on monia erilaisia, esimerkiksi koko näytön peittäviä tervetulotoivotuksia, smart bar -lisätietopalkkeja ja triggered scroll box -bannereita.

Muista, että kotisivulla saattaa toimia toisenlainen ponnahdusikkuna kuin vaikkapa blogipostauksessa tai tuoteluettelossasi. Kokeile erilaisia ja analysoi, mikä sopii parhaiten.

Näytä, mitä arvoa tuot asiakkaalle ja anna jotakin takaisin

Jos haluat asiakkaan liittyvän sähköpostilistallesi, tee asiakkaalle selväksi, mitä hän siitä saa ja miksi hänen pitäisi listalle liittyä. Hyvä keino vakuuttamiseksi on näyttää toisten asiakkaiden antamaa hyvää palautetta.

Yritykset antavat usein sähköpostilistalle liittymisen yhteydessä jotakin, kuten pienen lahjan, erikoistarjouksen tai alennuskupongin. Blogistamme löydät lisää vinkkejä sähköpostilistasi kasvattamiseen.

Pidä tämä mielessä:

Markkinointisähköpostit auttavat luomaan ja vahvistamaan brändiäsi.
Lähetä personoituja, hyödyllisiä sähköposteja, jotka puhuttelevat asiakastasi henkilökohtaisesti.

Seuraavaksi: 12 huippuvihjettä sähköpostimarkkinointiin ja verkkokauppaan, osa 2